Τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τα νέα έργα που κατανέμονται στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, συναντώντας το Δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος όπου ο Δήμος Καλαμαριάς χρηματοδοτείται με πόρους συνολικού ύψους 13,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα, ειδικότερα, αποτελείται από τέσσερις άξονες, που αφορούν έργα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, κοινωνικής προστασίας & συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, στη συνάντηση της κας. Πατουλίδου και του κ. Δαρδαμανέλη συζητήθηκε και ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

H «Mητροπολιτική Θεσσαλονίκη» αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το οποίο τυγχάνει να είναι το μοναδικό πανελλαδικά και στο οποίο επιτυγχάνεται η αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των οκτώ (8) δήμων της πόλης.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης δήλωσε:

Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη είναι ένα πετυχημένο καινοτόμο μοντέλο μητροπολιτικής διοίκησης. Με την εφαρμογή του αντιμετωπίζονται  χρόνια προβλήματα, οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές προκλήσεις. Οι δήμαρχοι των οκτώ δήμων του  πολεοδομικού συγκροτήματος ένωσαν τις δυνάμεις τους, κάτω από την ομπρέλα της Μητροπολιτικής Αντιπεριφέρειας και σήμερα βλέπουμε έργα παντού. Η επιτυχία της συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης αποτέλεσε  εφαλτήριο διεύρυνσης του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ, σε νέους δήμους διασφαλίζοντας επιπλέον πόρους.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης τόνισε:

«Ευχαριστούμε τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Αντιπεριφερειάρχη, Βούλα Πατουλίδου. Είναι αλήθεια ότι η συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει σημαντικά εργαλεία και δυνατότητες για ανάπτυξη, καινοτομία και νέα έργα στους δήμους. Ο Δήμος Καλαμαριάς ενισχύεται με έργα πρόνοιας και αναβάθμιση δομών, σε σχολεία και ΚΑΠΗ. Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί έργα εκσυγχρονισμού του Δήμου με μελέτες και εφαρμογές, ενώ δρομολογούνται 13 έργα αστικών αναπλάσεων και πολιτικής προστασίας. Ειδική μνεία γίνεται βέβαια στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και στη βιοκλιματική ανάπλαση Βότση-Κηφισιάς, ένα έργο που ξεπερνά τα 10εκ. ευρώ και θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή, που μέχρι σήμερα ήταν υποβαθμισμένη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών».