Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η η 12η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”). Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η έναρξη του σχεδιασμού για το πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ βραβεύτηκαν οι νικητές του Διαγωνισμού Φωτογραφίας “Μοντέλο μου η πόλη μου” και παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός του τρέχοντος προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη για το έτος 2022.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε πρώτον ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 διπλασιάζεται σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 και δεύτερον ότι εκτός των οχτώ Δήμων της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στο προηγούμενο Πρόγραμμα, στο νέο θα συμμετέχουν άλλοι τέσσερις, με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις να αφορούν στους 12 από τους 14 Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν αστικά χαρακτηριστικά, όπως προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί ακριβώς σε αυτές τις πόλεις ζει, σπουδάζει, εργάζεται το 75% των συμπολιτών μας και συγκεντρώνονται τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και σε αυτές τις περιοχές ο κίνδυνος της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού συμπολιτών μας τείνει να είναι μεγαλύτερος.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την είσοδο επιπλέον τεσσάρων Δήμων στο νέο πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”, οι οποίοι έχουν τα αστικά χαρακτηριστικά, που προβλέπονται από τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ και έτσι μπορούν να συμμετέχουν και να είναι επιλέξιμοι: “Συνεχίζουμε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική μας. Στο πλαίσιο αυτό λάβαμε δύο αποφάσεις: Ήδη στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 διπλασιάζουμε τους πόρους, έχοντας πλέον εξασφαλίσει 165 εκ. ευρώ για τα έργα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, αποφασίσαμε με βάση τα κατάλληλα κριτήρια, να προχωρήσουμε σε διεύρυνση της περιοχής εφαρμογής της στρατηγικής μας, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε το σύνολο της Λειτουργικής Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης”. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι “Με αυτή την παρακαταθήκη προχωράμε στην επόμενη ημέρα καλωσορίζοντας τους νέους συμμετέχοντες, τους Δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι και εντάσσονται στο Πρόγραμμα της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027”.

Στην παρέμβασή της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε:

“Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη γιατί από την πρώτη στιγμή είχε την πολιτική διορατικότητα να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας των δυο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και επένδυσε σε αυτή με την εμπιστοσύνη του. Επίσης γιατί την υπόσχεση που έδωσε για τη διεύρυνση της Λειτουργικής Περιοχής, στη συνέντευξη τύπου που είχαμε διοργανώσει τον προηγούμενο Απρίλιο, την έκανε πράξη. Το πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα ένα καινοτόμο μοντέλο μητροπολιτικής διοίκησης. Αυτό το μοντέλο διοίκησης είναι που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμά μας, το οποίο πήρε τα συγχαρητήρια των μελών της DG Regio πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε έργα, που απαντούν στις πραγματικές οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές προκλήσεις. Η ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ εκπονήθηκε και υλοποιείται με όραμα και συμμετοχικό σχεδιασμό”.

 

Σημειώνεται, τέλος, πως στη συνεδρίαση παρέστησαν οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.
Επίσης, παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Γερακίνα Μπισμπινά, ο Τομεάρχης Διαπεριφερειακών Συνεργασιών Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Καινοτομίας και Ανάπτυξης Νίκος Τζόλλας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Πάλλας.