Σύμφωνο συνεργασίας για το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέγραψε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Κορδελιού- Ευόσμου, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Καλαμαριάς, Νεάπολης- Συκεών, Δέλτα, Παύλου Μελά και Πυλαίας Χορτιάτη.

Το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αποτελεί έναν μηχανισμό που αξιοποιεί δεδομένα στους τομείς του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, του χωρικού σχεδιασμού και των αστικών αναπλάσεων, των μεταφορών και συγκοινωνιών, της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας.

Η κ. Πατουλίδου χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο ως έναν «κουμπαρά», όπου θα συλλέγονται στοιχεία από τους δήμους και θα αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και την ισομερή ανάπτυξη όλων των περιοχών της Θεσσαλονίκης.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας, του σεβασμού και της εμπιστοσύνης θα αντλούμε τα στοιχεία ανάλογα με το τι θα χρειάζεται ο κάθε δήμος. Σκοπός μας είναι όλοι να είναι συμμέτοχοι, να μη μηδενίζεται η παρουσία ενός δήμου σε κάποιο πρόγραμμα εάν δεν έχει προλάβει να οργανωθεί», είπε η αντιπεριφερειάρχης.

Από πλευράς των δημάρχων έδωσαν το «παρών» στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ενώ παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

Ο κ. Κυρίζογλου είπε πως «η δυτική πλευρά ήταν τόσο ρηγμένη και τώρα κάποια έργα έρχονται να ισορροπήσουν τα πράγματα» και χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, λέγοντας πως ό,τι αξιοποιείται είναι για το καλό όλης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

«Η Μητροπολιτική θα έχει μια εικόνα όλων των δήμων, με τις ελλείψεις ώστε να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη κατανομή κονδυλίων και έργων και αυτό θα έχει αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων», πρόσθεσε ο κ. Δαρδαμανέλης, ενώ ο κ. Μανδαλιανός υπογράμμισε πως όλοι οι δήμοι πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των πολιτών και τη γενικότερη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αποτελεί ένα από τα 126 έργα του προγράμματος Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, του ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναγέννηση και την αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.